• Home
  • /Αγροτικά
  • /Ένταση και αποχωρήσεις στην συνάντηση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής στην Σίνδο, παραμένουν ωστόσο οι αγρότες στα μπλόκα

Ένταση και αποχωρήσεις στην συνάντηση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής στην Σίνδο, παραμένουν ωστόσο οι αγρότες στα μπλόκα

Για όσα έγιναν πριν από λίγη ώρα στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου μίλησε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Χρήστος Σιδερόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οκτώ μπλόκα με επικεφαλής τους κ.κ. Γκόντια και Παναγή εμπόδισαν την διαδικασία της συζήτησης που είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει με οικοδεσπότες τα Μάλγαρα και συντονιστή τα Τέμπη. Ο επικεφαλής του μπλόκου των Τεμπών κ. Σιδερόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο: «πρόκειται για πραξικόπημα, δεν αποχωρήσαμε αλλά φύγαμε οι περισσότεροι και έμειναν οκτώ μπλόκα που θα πάνε να συναντήσουν τον Τσίπρα το Σάββατο. Ήρθαν άνθρωποι που δεν ήταν σε μπλόκα, -είχαμε πει για δύο εκπροσώπους αυστηρά από κάθε μπλόκο- και δεν επέτρεψαν στην διαδικασία να προχωρήσει».

«Αυτά που σας περιγράφω έγιναν κατά τη μία το μεσημέρι και αμέσως αποχωρήσαμε», δήλωσε ο ίδιος. Ο κ. Σιδερόπουλος έκανε λόγο για «Δούρειο Ίππο» εννοώντας ότι τα συμβάντα έγιναν κατόπιν συνεννόησης των «εισβολέων» με το Μαξίμου. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι θα βγει ανακοίνωση από την Πανελλήνια Συντονιστική και ότι η συγκέντρωση θα επαναληφθεί.  Στην απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και να μην συναντηθούν με τον πρωθυπουργό αναμένεται να καταλήξει η πλειοψηφία των μπλόκων.

Κλείνουν οι δρόμοι και συλλαλητήριο στα εγκαίνια της Agrotica

Η συνεδρίαση των αγροτών στη Σίνδο είχε διάρκεια σχεδόν μια ώρα και όπως δήλωσε εκπρόσωπός τους οι αγρότες θα παραμείνουν στους δρόμους. Οι επιτροπές αγροτών που παρέμειναν στη συνεδρίαση αποφάσισαν τα εξής:
«Παρά τις μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ελλάδα, η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη και καταθέτει σήμερα στη Βουλή προς συζήτηση το προσχέδιο του επίμαχου νομοσχεδίου για το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Για το λόγο αυτό, οι επιτροπές αγώνα σε όλη την Ελλάδα, αποφασίζουν την ένταση των κινητοποιήσεων, διακόπτοντας την κυκλοφορία στα μπλόκα σήμερα από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ και καλούν τους αγρότες όλης της χώρας, να δώσουν δυναμικό παρόν στα εγκαίνια της Agrotica που γίνονται την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, στις 3 το μεσημέρι από  τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου και να βροντοφωνάξουν τα αιτήματα και τα προβλήματα τους όπως είναι το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το κόστος παραγωγής.
Οι αγρότες ζητούν την κατανόηση από όλες τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες προκαλούν αναστάτωση από το κλείσιμο των δρόμων, αλλά δυστυχώς αυτό είναι το μόνο μέσο πίεσης που διαθέτουν μπροστά στην αναλγησία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης».

Στάση αναμονής στα μπλόκα της Πρωτοβουλίας

Στο μεταξύ στάση αναμονής κρατά η Πρωτοβουλία των Αγροτών που συμμετείχε στην σύσκεψη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών – Κτηνοτρόφων Αλιέων στη Σίνδο. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο εκπρόσωπός της κ. Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, «μετά από το συλλαλητήριο που κάναμε στην Αθήνα ζητάμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί για να αλλάξει την θέση μας». Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρωτοβουλία Αγροτών αναφέρει τα εξής: «Η Πρωτοβουλία Αγροτών από τις 17 Οκτωβρίου του 2016 βρίσκεται σε συνεχή κινητοποίηση. Με μαχητικότητα πάλεψε τις θέσεις της και το διεκδικητικό της πλαίσιο που αφορά τον Ορισμό του Αγρότη, το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό αλλά και την εν Γένει Αγροτική Ανάπτυξη. Η Πρωτοβουλία αγροτών πέρα από την μαχητική της παρουσία προκρίνει τον διάλογο και τα επιχειρήματά της στην προσπάθεια υπεράσπισης των δίκαιων των αγροτών. Στην προσπάθειά μας εκτός των άλλων ζητήσαμε επανειλημμένα συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας. Στο άνοιγμα λοιπόν της συζήτησης που επιχειρείται από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό θα συμμετέχουμε με τις ίδιες θέσεις, τα ίδια επιχειρήματα, και την ίδια μαχητικότητα».

36 μπλόκα στη Νίκαια, παρών ο Προμαχώνας

«Συνεχίζεται ο αγώνας για απόσυρση του φορολογικού και ασφαλιστικού», δήλωσε από τη Νίκαια ο Βαγγέλης Μπούτας στον ΑγροΤύπο. «Τριανταέξι μπλόκα συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα, αποφασίσαμε να ζητήσουμε να πάρει πίσω η κυβέρνηση το φορολογικό και το ασφαλιστικό και επίσης αποφασίσαμε την συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα μας, ο καθένας από τον τόπο του», κατέληξε ο ίδιος.

πηγή : agrotypos.gr

 

Περιοδικό Γεωργία – Κτηνοτροφία