• Home
  • /Αγροτικά
  • /Ήταν χρέος μας να ιδρύσουμε τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ

Ήταν χρέος μας να ιδρύσουμε τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ

 

Συνέντευξη του προέδρου του Α.Σ. Αιχμαίας και Α’ Αντιπροέδρου της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιώργου Ανέστη, στο ΑΓΡΟbusiness και τον δημοσιογράφο Χρήστο Διαμαντόπουλο για τους στόχους του συνεταιρισμού του και την κυβερνητική πολιτική στους αγρότες

Για τον ρόλο του στη Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, τις προσπάθειες του συνεταιρισμού του υπέρ της παραγωγικής ανασυγκρότησης, αλλά και για την κυβερνητική πολιτική μίλησε στο «ΑΓΡΟbusiness», ο πρόεδρος του Α.Σ. Αιχμέας, Γεώργιος Ανέστης.

Επιπλέον, ο συνεταιριστής αναφέρθηκε και στο θέμα του ΟΣΔΕ, τονίζοντας:

«Οι εξελίξεις που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα σε σχέση με αυτό το θέμα νομίζω ότι θα οδηγήσουν στην οριστική διευθέτηση του ζητήματος του ΟΣΔΕ».

  • Κύριε Ανέστη, ο «Αιχμέας» είναι ένας σχετικά νεοσύστατος συνεταιρισμός που παίζει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς. Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει στους αγρότες;

Ο συνεταιρισμός μας είναι ένα υγιές συνεταιριστικό κύτταρο που κυρίαρχο στόχο έχει να δημιουργεί τις «ιδανικότερες» συνθήκες για τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον που είναι υποχρεωμένοι να παράγουν, λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργείται από την έξαρση της παραοικονομίας, της αισχροκέρδειας των εμπόρων και της παντελούς έλλειψης εθνικής κεντρικής πολιτικής, που δύναται να εφαρμοστεί στο πλαίσιο της κοινής αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε. Για την επίτευξη του στόχου αυτού έχει δημιουργήσει αντίστοιχες υπηρεσίες.

  • Πώς κρίνεται την κυβερνητική πολιτική στον πρωτογενή τομέα, καθώς και τις επιλογές της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης;

Δυστυχώς, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε απόλυτο δίκιο όταν έλεγε σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση τον Ιούνιο του 2015 ότι τα μέτρα πολιτικής για τους αγρότες που είχαν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση και τους «θεσμούς» θα είναι η «ταφόπλακα» του πρωτογενούς τομέα της χώρας.
Σχεδόν η απόλυτη εφαρμογή των μέτρων, με ήσσονος σημασίας διαφοροποιήσεις στη συνέχεια, σαφέστατα βαρύνουν την πολιτική ηγεσία με ευθύνες για την αδιέξοδη κατάσταση που βιώνει ο τομέας. Πέρα από αυτό, εξίσου σημαντικό είναι ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δεν έχει πείσει για την υποτιθέμενη παραγωγική ανασυγκρότηση, η οποία θα άμβλυνε το αδιέξοδο.

  • Πρόσφατα εκλεχθήκατε α’ αντιπρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ. Ποιοι είναι οι στόχοι σας μέσα από αυτό τον νέο ρόλο;

Καταρχήν, ο πρώτος στόχος ο οποίος και επιτεύχθηκε από εμένα σε συνεργασία με πολλούς διακεκριμένους συνεταιριστές της χώρας, ήταν η ίδρυση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ ως χρέος μας και προς την Ιστορία του αγροτικού-συνεταιριστικού κινήματος της χώρας αλλά και προς τους νέους ανθρώπους του χώρου, που δικαιούνται ένα θεσμικό όργανο για την επίτευξη των δικών τους στόχων. Ιδρύσαμε λοιπόν μία οργάνωση με 120 περίπου ιδρυτικά μέλη, αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, η οποία είναι αδέσμευτη και ανεξάρτητη, και στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδίους πόρους, μη έχοντας καμία εξάρτηση από το κράτος.
Οι στόχοι μέσα από τη ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ είναι πολλαπλών κατευθύνσεων, με απώτερο σκοπό την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του πρωτογενούς τομέα, όπου βέβαια απαιτείται, προτείνοντας ουσιαστικές, τεκμηριωμένες λύσεις-προτάσεις και μέτρα πολιτικής.
Το κύριο μέλημά μας όμως είναι η δημιουργία ή ο μετασχηματισμός των συνεταιρισμών της χώρας σε οικονομικοκοινωνικές επιχειρήσεις που θα προσφέρουν στα μέλη τους και στις τοπικές κοινωνίες προτάσεις ολοκληρωμένης παρέμβασης.

  • Παράλληλα με τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, δημιουργήθηκε και η ΣΑΣΟΕΕ. Ποιες οι βασικές διαφορές σας; Γιατί πρέπει να επιλέξουν τον έναν ή τον άλλον οι αγρότες-συνεταιριστές;

Κοινή διαπίστωση είναι πλέον στους ανθρώπους του χώρου ότι η ΣΑΣΟΕΕ επένδυσε και επεδίωξε στην πλήρη διάλυση της ΠΑΣΕΓΕΣ, με βασικό υποκινητή τον μεγαλομέτοχο εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο και ιδιαίτερα στη διαχείριση των ενισχύσεων των αγροτών.
Αυτή λοιπόν είναι η πρώτη και μεγάλη διαφορά.

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ δημιουργήθηκε από ανθρώπους των συνεταιρισμών που διάλεξαν το δύσκολο δρόμο για να χτίσουν κάτι νέο, αδέσμευτο και αυτόνομο.

Ενώ οι συνάδελφοί μας της ΣΑΣΟΕΕ, καταπατώντας, κατά την άποψή μου, τις συνεταιριστικές αρχές και αξίες, προτάσσοντας πολυποίκιλα ιδιοτελή συμφέροντα, ατομικά ή των οργανώσεων που εκπροσωπούν, συμμάχησαν εξαρχής με ιδιωτικά και αντικρουόμενα με τον χώρο συμφέροντα για να επιτύχουν τον στόχο τους.
Δεύτερη βασική διαφορά είναι ότι η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ σεβάστηκε την Ιστορία της ΠΑΣΕΓΕΣ και των ανθρώπων που την υπηρέτησαν. Ενώ η άλλη οργάνωση προσπάθησε με μια «μονοκονδυλιά» να τη διαγράψει.
Τρίτη ουσιαστική διαφορά είναι ότι το καταστατικό αυτής της οργάνωσης δεν είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις διεθνείς όπως και τις εθνικές συνεταιριστικές αρχές.
Με όλα τα παραπάνω που σας παράθεσα, νομίζω ότι είναι «ηλίου φαεινότερον» ποια είναι η σωστή επιλογή των αγροτών μέσω των συνεταιριστικών οργανώσεών τους, για να εκπροσωπούνται στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
ΒΑΣΗ
«Το ΟΣΔΕ μπορεί να γίνει απευθείας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς τη διαμεσολάβηση κανενός»

  • Είστε από τους ανθρώπους που έχουν πει κατ? επανάληψη -αυτό είναι άλλωστε και θέση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ- ότι το «ΟΣΔΕ πρέπει να επιστρέψει σπίτι του». Τι συμβαίνει σήμερα και τι προτείνετε;

Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι με απόφαση του υπουργού όλοι οι παραγωγοί που υποβάλλουν Αίτηση Βασικής Ενίσχυσης επιβάλλεται να καταβάλλουν μία σύγχρονη «δεκάτη», δηλαδή 7,5 ευρώ περίπου ανά αίτηση σε μια ιδιωτική εταιρεία, η οποία διαμεσολαβεί να υποβληθούν οι αιτήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Εμείς πιστεύουμε ότι η διεκπεραίωση αυτή μπορεί να γίνει απευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ από τα ΚΥΔ, χωρίς διαμεσολάβηση κανενός. Δεν το πιστεύουμε μόνον εμείς αλλά το σύνολο των θεσμικών φορέων του χώρου, όπως και ο υπηρεσιακός μηχανισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και σίγουρα αφήνει εκτεθειμένο τον υπουργό, ο οποίος πρώτος μίλησε για «επιστροφή του ΟΣΔΕ στο σπίτι του» και ως αρμόδιος δεν το κάνει πράξη.
Αφού όμως η εν λόγω διαμεσολάβηση δεν αφορά τον παραγωγό αλλά προφανώς αδυναμίες ή επιλογές του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΥΠΑΑΤ, γιατί να το πληρώνει ο παραγωγός;
Οι εξελίξεις που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα σε σχέση με αυτό το θέμα ως αποτέλεσμα ενός δύσκολου αλλά δίκαιου αγώνα, που ξεκινήσαμε από την προηγούμενη χρονιά, νομίζω ότι θα οδηγήσουν στην οριστική διευθέτηση του ζητήματος του ΟΣΔΕ, παραμερίζοντας παρασιτικούς μηχανισμούς που απομυζούν δημόσιο χρήμα και για τους ίδιους λόγους εισπράττουν και «πανωπροίκι» από τους αγρότες παραγωγούς.