• Home
  • /Αγροτικά
  • /Αρνούνται τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων ΟΣΔΕ να υπογράψουν οποιαδήποτε σύμβαση με τη Gaia Επιχειρείν

Αρνούνται τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων ΟΣΔΕ να υπογράψουν οποιαδήποτε σύμβαση με τη Gaia Επιχειρείν

 

Ούτε το δεύτερο σχέδιο σύμβασης που πρότειναν ΟΠΕΚΕΠΕ και Gaia Επιχειρείν ικανοποιεί τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) του ΟΣΔΕ, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι ρευστή και να μη φαίνεται φως στο αδιέξοδο, εκτός αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλάβει πρωτοβουλία και επιμείνει στις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού, Βαγγέλη Αποστόλου, για «επιστροφή του ΟΣΔΕ στο σπίτι του».

Κατ’ αρχάς να αποσαφηνίσουμε ότι μιλάμε για δύο συμβάσεις, η μία μεταξύ των ΚΥΔ και του ΟΠΕΚΕΠΕ και η άλλη μεταξύ των ΚΥΔ και της Gaia Επιχειρείν. Και για τις δύο ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δώσει περιθώριο υπογραφής μέχρι αύριο. Το πρόβλημα των ΚΥΔ είναι στην ουσία των συμβάσεων αυτών και ειδικότερα στη σύμβαση με τη Gaia Επιχειρείν, καθώς αρνούνται να υπογράψουν οποιαδήποτε εμπορικού χαρακτήρα σύμβαση, χωρίς να προσδιορίζεται σαφέστατα το αντικείμενο και το έργο των δύο μερών. Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται από την πλευρά της Gaia Επιχειρείν, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν πριν από λίγη ώρα στη συνάντηση – σχεδόν – όλων των ΚΥΔ της χώρας, που εκπροσωπούνται από τη νέα ΠΑΣΕΓΕΣ (συνεταιριστές) και την ΠΕΦΑ (ιδιώτες γεωπόνοι-μελετητές), στο αθηναϊκό ξενοδοχείο Wyndham Grand.

Τον λόγο υπό τη μορφή χαιρετισμού πήρε αρχικά ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ, που παραβρέθηκε στη συνάντηση και στη συνέχεια μίλησε για λίγα λεπτά ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΓ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων) Μάκης Ιακωβάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Από το 2003 προσπαθούμε να βάλουμε σε τάξη το ΟΣΔΕ και έχουμε υποστεί τα πάνδεινα. Έχουμε προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσπαθήσαμε για να μην έχουμε δημοσιονομικές διορθώσεις. Είναι η πρώτη φορά σήμερα που είμαστε όλοι μαζί. Θα συνεργαστούμε πάνω στις αρχές που έχουμε χτίσει από το 2003. Αυτή η απαράδεκτη σύμβαση που κυοφορήθηκε μέσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, πρέπει να την αποδομήσουμε νομικά και επαγγελματικά».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο προσωρινός πρόεδρος της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιώργος Ανέστης. Μερικά από τα σημεία της ομιλίας του:

«Θέλουν να είμαστε εισπράκτορες ενός ιδιωτικού μονοπωλίου που μόνο παίρνει από τους αγρότες και δεν προσφέρει τίποτα από πλευράς τεχνικής υποστήριξης. Θέλουν να μας βγάλουν εκτός, να τα αναλάβουν όλα αυτοί, τα προγράμματα, τα εφόδια, τις εισροές. Ένας φορέας που δεν είχε καμία σχέση με το χώρο πριν».

«Σήμερα σηκώνουμε ένα λάβαρο ήθους και δικαίου. Γιατί έχει υποστεί η Ελλάδα τόσα μνημόνια; Για να δανείζεται η Τράπεζα Πειραιώς με 1-1,5% επιτόκιο από τον ELA και τον EFSF και εμείς οι αγρότες να δανειζόμαστε από τις τράπεζες με 10%; Επιτόκιο Euribor+2, πρέπει να γίνει σύνθημά μας αυτό».

«Θέλω να κάνω μια αναφορά στους 30-40 που πήγαν και υπέγραψαν τη σύμβαση. Είναι κάποιοι που συντηρούνται οικονομικά από το μηχανισμό αυτό. Είναι κάποιοι άλλοι που πρέπει να πάρουν θέση. Αν δεν πάρουμε ούτε εμείς θέση τι θα γίνει; Εσαεί με κεφαλικό φόρο;»

«Πρέπει να βγάλουμε μια πολιτική απόφαση σήμερα. Αφού έβγαλε ανακοίνωση ο υπουργός ότι το ΟΣΔΕ πάει σπίτι του, τελικά γιατί το ΟΣΔΕ βλέπουμε ότι μένει στον… Πειραιά;»

«Το ΣΔΕΠΥΑΠ (σ.σ. σύμβαση μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και ΚΥΔ) να το υπογράψουμε, αλλά όπως πρέπει να είναι γραμμένο. Δεν θέλουμε για κανένα λόγο σύμβαση με το Gaia Επιχειρείν, την έχουμε αποδομήσει τη σύμβαση, δεν υπάρχει κανένα οικονομικό αντίτιμο, καμία υπηρεσία, αν πρέπει να μας την επιβάλουν, θα αντιδράσουμε πιο δυναμικά.

Αν δεχτεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ ότι δεν μπορεί να αναλάβει το ΟΣΔΕ, τότε να προκηρύξει διαγωνισμό.

Χωρίς να υπάρχει αιτιολόγηση δεν θα πληρώσουμε 8 εκατ. ευρώ.

Θέλουν να υπογράψουμε με έναν οργανισμό που μας ανταγωνίζεται ευθέως, έχει στήσει μαγαζιά απέναντί μας.

Από πέρυσι χρωστάει χιλιάδες ευρώ σε ορισμένους συνεταιρισμούς. Γιατί δεν παίρνει θέση ο υπουργός;»

«Έχουμε ετοιμάσει επιστολή σε συνεργασία με πολύ μεγάλο νομικό γραφείο της χώρας, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα όλων των πυλών της χώρας.

Επίσης, μία επιτροπή που θα εκλεγεί σήμερα, θα μεταβεί στον υπουργό ή/και στους αντίστοιχους τομεάρχες των κομμάτων με τα αντίστοιχα έγγραφα. Πρέπει να το αναδείξουμε ως ένα μεγάλο σκάνδαλο.»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΦΑ, Γιώργος Φλωρεντής, μίλησε για μία πρωτόγνωρη σε προσέλευση «Συνέλευση των πυλών ΟΣΔΕ» και είπε ότι συμφωνεί σε όλα όσα είπε ο κ. Ανέστης, ενώ πρόσθεσε σε ακόμα πιο σκληρή γλώσσα: «Τελικά έχουμε να κάνουμε με μία εγκληματική οργάνωση, που ζητά να μεταφερθούν χρήματα από τις τσέπες των παραγωγών στις τσέπες ενός φορέα, που με 17 άτομα προσωπικό, ζητά να βγάλει κέρδη 8 εκατ. ευρώ.

Αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπορεί να βγάλει πέρα μία τέτοια διαδικασία με 700 άτομα, τότε να πούμε ότι το κράτος είναι ανίκανο. Εμείς οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο σύστημα δεν χρειαζόμαστε.»

«Πρέπει να ελεγχθεί αυτό που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ήμασταν ανεκτικοί. Προτού ξεκινήσει η σύμβαση ειδοποιήσαμε το σύνολο της ηγεσίας του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι πρόθεση της Gaia δεν είναι να συμβιβαστεί με όσα εξήγγειλε ο υπουργός.»

«Ποιο είναι το έργο που κάνει η Gaia και πρέπει να πληρώσουμε εμείς; Κανείς δεν απαντά. Στη σύμβαση δεν υπάρχει παραδοτέο έργο. Καλούμαστε να υπογράψουμε μία εμπορική σύμβαση, χωρίς να πάρουμε τίποτα.»

«Συντονισμό του έργου κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, γι’ αυτό και δημιουργήθηκε Επιτροπή. Την εκπαιδευτική μέριμνα την έχει ο κάθε φορέας χωριστά. Η σύμβαση δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα. Βάσει κάποιων τεχνικών πρέπει να αποδείξουμε ότι το έργο είναι αποτέλεσμα των ΚΥΔ, των εργατών του ΟΣΔΕ.

Πρέπει να μας εξηγήσει ο υπουργός τι πραγματικά προσφέρει η Γαία.»

«Όσον αφορά το ΣΔΕΠΥΑΠ, τη συμφωνία μεταξύ ΚΥΔ και ΟΠΕΚΕΠΕ, δε θα δεχθούμε άρθρα που δίνουν λόγο ύπαρξης στη Gaia. Έχουμε κάνει τις προτάσεις μας για τροποποιήσεις συγκεκριμένων άρθρων. Μέχρι σήμερα αποφεύγει να απαντήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Αντίθετα, ο διευθύνων σύμβουλος της Gaia στέλνει e-mail σε όλους μας και απειλεί λες και είναι φοροεισπράκτορας.»

«Σας διαβεβαιώ, τέλος, ότι δεν θα διακινδυνεύσουν τα ΚΥΔ. Θα έχουμε τη δυνατότητα να πούμε την επόμενη εβδομάδα ότι πετύχαμε να βάλουμε ένα διαφορετικό λιθαράκι και να βάλουμε μία καινοτομία στο σύστημα. Έχουμε σίγουρα τον αγροτικό κόσμο αρωγό. Οι συσχετισμοί άλλαξαν. Σύσσωμοι διεκδικούμε το δίκιο μας.»

 

πηγη: agro24.gr