• Home
  • /Αγροτικά
  • /Διασταύρωση αγροτεμαχίων με ΟΣΔΕ και πληρωμή τελών άρδευσης μέσω εφορίας ζήτησαν οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ, θετικά το βλέπει το ΥπΑΑΤ

Διασταύρωση αγροτεμαχίων με ΟΣΔΕ και πληρωμή τελών άρδευσης μέσω εφορίας ζήτησαν οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ, θετικά το βλέπει το ΥπΑΑΤ

 

Να υπάρχει διασταύρωση των στοιχείων της δήλωσης ΟΣΔΕ με τις δηλώσεις στις Τοπικές και Γενικές Οργανώσεων Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ) σχετικά με τα αγροτεμάχια που καλλιεργούνται και να γίνεται η πληρωμή των τελών άρδευσης μέσω της εφορίας (θα αφαιρούνται οι οφειλές από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών). Αυτά πρότειναν μεταξύ άλλων οι πρόεδροι και διευθυντές ΓΟΕΒ, στην συνάντηση, που είχαν την Τρίτη (30 Ιανουαρίου 2018), με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Κόκκαλη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, ο Υφυπουργός «εξετάζει θετικά τις προτάσεις των προέδρων». Ακόμα συζητήθηκε το θέμα της ρύθμισης χρεών των ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ σε ΔΕΗ και ΙΚΑ. Τέλος προτάθηκαν αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

Ο κ. Νίκος Φάμελος, πρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, ο οποίος συμμετείχε στην σύσκεψη, σε δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο ανέφερε τα εξής:

Μέσω ΔΟΥ οι οφειλές και διασταύρωση με ΟΣΔΕ

«Οι ΤΟΕΒ, δίνουν κάποια ανταποδοτικά τέλη στους ΓΟΕΒ, για τις υπηρεσίες που παρέχουν. Τα τελευταία χρόνια, λόγω των παρατεταμένων ζημιών, της οικονομικής κρίσης αλλά και διότι οι διοικήσεις δεν είχαν την αντίστοιχη βούληση, καθώς και λόγω συγκεκριμένων «κακοπληρωτών», οι αγρότες δεν έδωσαν όσα όφειλαν στους ΤΟΕΒ.

Οι ΤΟΕΒ λοιπόν δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα και βρέθηκαν να οφείλουν ποσά στους ΓΟΕΒ, με αποτέλεσμα και αυτοί με την σειρά τους να έχουν χρέη προς την ΔΕΗ και άλλες υπηρεσίες. Προτείναμε λοιπόν να γίνεται η είσπραξη των οφειλών των αγροτών στους ΤΟΕΒ μέσω των αρμόδιων ΔΟΥ, και να γίνεται διασταύρωση των αγροτεμαχίων που δηλώνουν οι παραγωγοί στον ΟΣΔΕ με τα αγροτεμάχια που δηλώνουν στους ΤΟΕΒ.

Δεν γίνεται να δηλώνουν στον ΟΣΔΕ, 100 στρέμματα αγροτεμάχια για να πάρουν την επιδότηση και στη συνέχεια στον ΤΟΕΒ να δηλώνουν 70 για να μην πληρώσουν για το νερό. Ακόμα προτείναμε τα χρέη των ΓΟΕΒ να δοθούν σε ΔΕΗ και ΙΚΑ με ρύθμιση και μέσω 160 δόσεων και των ΤΟΕΒ σε 120 δόσεις».

Να ενισχυθούν με επιστημονικό προσωπικό ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ
«Υπάρχει πρόβλημα σχετικά με τον τρόπο διοίκησης, το διοικητικό συμβούλιο πρέπει να απαρτίζεται από δημόσιους υπάλληλους, ωστόσο δεν καθορίζεται εάν μπορούν υπάλληλοι της περιφέρειας ή των δήμων κ.α. να συμμετάσχουν. Επίσης πρέπει να συμμετέχουν δύο γεωτεχνικοί και ένας μηχανικός. Θα πρέπει λοιπόν οι ΓΟΕΒ να ενισχυθούν από επιστημονικό και καταρτισμένο προσωπικό.

Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι πάνε εθελοντικά και σε περιοχές (όπως Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία και Μεσσηνία), όπου οι ΓΟΕΒ έχουν πρόβλημα, επιστημονικά καταρτισμένοι υπάλληλοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν. Συνεπώς προτείναμε σε ειδικές περιπτώσεις το διοικητικό συμβούλιο να μπορεί να απαρτίζεται από δημόσιους υπάλληλους ανεξαρτήτως ειδικότητας».

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ σχετικά με την συνάντηση αναφέρει τα εξής:
«Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018, στο ΥπΑΑΤ, υπό τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Κόκκαλη, σύσκεψη με τους Προέδρους και τους Διευθυντές των ΓΟΕΒ της χώρας, παρουσία των υπαλλήλων της αρμόδιας υπηρεσίας. Το θέμα της συνάντησης ήταν η βιωσιμότητα των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων η οποία τα τελευταία χρόνια απειλείται από το πεπαλαιωμένο δίκτυο, την έλλειψη προσωπικού, τις οικονομικές δυσχέρειες και το διοικητικό κενό από την υπαγωγή τους στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Οι Πρόεδροι εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς το υπουργείο, τόσο για την προηγούμενη τροποποίηση της νομοθεσίας, όσο και για την επικείμενη, εκφράζοντας παράλληλα τις σχετικές παρατηρήσεις τους. Πρότειναν επίσης και επιπλέον θέματα που χρήζουν αλλαγών. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των παρατηρήσεων και των προτάσεων αφορούσε την βελτίωση εισπραξιμότητας των οφειλών, τη δημιουργία Διευθύνσεων Εγγείων Βελτιώσεων στις οικείες Περιφέρειες, τα κριτήρια σύνθεσης των Διοικητικών Συμβουλίων, καθώς και την υποστελέχωση των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων της χώρας. Τέλος έκαναν σαφή αναφορά και στα προβλήματα που δημιουργούνται όταν καλούνται τα αντλιοστάσια των αποστραγγιστικών δομών να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση πλημμυρών χωρίς να έχει κατοχυρωθεί η συντήρηση των αντλιοστασίων αυτών.

Μεταξύ των προτάσεων ο κ. Κόκκαλης ξεχώρισε την δυνατότητα, που προσφέρεται μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων, να μετατραπούν σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική ανταπόκρισή τους, κατέγραψε τις προτάσεις τους και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων θα προχωρήσει στις βέλτιστες ρυθμίσεις»

από http://www.agrotypos.gr