• Home
  • /Αγροτικά
  • /Ηλίανθος: σταθερή λύση για αγροτικό εισόδημα, ανοδική τάση στις εκτάσεις

Ηλίανθος: σταθερή λύση για αγροτικό εισόδημα, ανοδική τάση στις εκτάσεις

Σε 850.000 στρέμματα ανήλθε η καλλιέργεια ηλίανθου πέρσι σε πανελλαδικό επίπεδο, αριθμός που είναι ο υψηλότερος της τελευταίας πενταετίας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Άνθιμος Αναστασιάδης, οι προοπτικές καλλιέργειας και φέτος παρουσιάζονται σταθερές ή και με αυξητικές τάσεις, κάτι που παρατηρείται και από τους αριθμούς των τελευταίων ετών. Οι κυριότερες περιοχές όπου καλλιεργείται ο ηλίανθος είναι η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (Ορεστιάδα) όπου συγκεντρώνει το 50% των εκτάσεων και ακολουθούν οι περιοχές των Σερρών, της Ξάνθης, της Δράμας και της Θεσσαλονίκης. Βασικό κριτήριο για να προτιμήσουν την συγκεκριμένη καλλιέργεια αποτελούν οι σταθερές τιμές συμβολαιακής γεωργίας και η φερεγγυότητα στις πληρωμές από τις εταιρείες μεταποίησης, καθώς και το χαμηλότερο κόστος παραγωγής σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, όπως μας ανέφεραν παραγωγοί από τον Έβρο και την Δράμα.

Το 86% της παραγωγής από την Θεσσαλονίκη και πάνω

Μια πλήρη εικόνα για την καλλιέργεια του ηλίανθου και τις εκτάσεις όπου διενεργείται, έδωσε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Άνθιμος Αναστασιάδης. Όπως είπε ο ίδιος: «Οι κυριότερες περιοχές όπου καλλιεργείται ο ηλίανθος είναι η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και εννοούμε την Ορεστιάδα. Ο νομός Έβρου συγκεντρώνει 440.000 στρέμματα. Δεύτερος ο νομός Σερρών (120.000 στρέμματα), τρίτη η Ξάνθη με (80.000), και ακολουθούν Δράμα (61.000) και Θεσσαλονίκη (45.000). Άρα το 86% της έκτασης είναι από την Θεσσαλονίκη και προς τον Έβρο (στοιχεία ΟΠΕΚΕΠΕ, 2015).  Η καλλιέργεια του ηλίανθου είναι λιγότερο απαιτητική στα ποτίσματα έναντι άλλω καλλιεργειών, για παράδειγμα όταν στο καλαμπόκι θες 11-12 ποτίσματα στο καλαμπόκι στον ηλίανθο ανάλογα με την περιοχή θα χρειαστούν από 1 μέχρι 4 ποτίσματα. Επίσης σε ορισμένες περιοχές η καλλιέργεια γίνεται και ξηρικώς και αν η χρονιά είναι καλή και βροχερή θα δώσει καλή απόδοση.  Επίσης η καλλιέργεια ηλίανθου έχει λιγότερα έξοδα και αυτό είναι που τραβάει τον παραγωγό, σε σχέση για παράδειγμα με το καλαμπόκι, οι τιμές του οποίου έχουν ούτως ή άλλως πιεστεί. Ο ηλίανθος αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια ακόμα καλλιέργεια που εμπλούτισε τον κύκλο της αμειψισποράς, μπήκε μια ακόμα καλλιέργεια, μια σοβαρή εναλλακτική που δίνει λύσεις στα χέρια του παραγωγού. Συνήθως εναλλάσσεται με καλαμπόκι και χειμερινά σιτηρά.

Λύση για εισόδημα, τα προβλήματα παραμένουν

Ως μια αξιόπιστη λύση χαμηλότερου κόστους σε σχέση με άλλες καλλιέργειες που εξασφαλίζει κάποιο σταθερό και αρκετά ικανοποιητικό εισόδημα, χαρακτήρησαν την καλλιέργεια του ηλίανθου οι παραγωγοί από την Δράμα κ.κ. Γεώργιος Σίσκος, Κυριάκος Τσολάκης και Γιώργος Καζακούδης, οι δύο πρώτοι από την Δράμα και ο τρίτος από την Ορεστιάδα. Όπως ανέφερε ο κ. Σίσκος: «Σκοπεύω να σπείρω τα ίδια με πέρσι. Εδώ στον Άγιο Αθανάσιο ο κάμπος έχει πεθάνει. Παλιά είχαμε και τεύτλο και βαμβάκια και ντομάτα, όλα αυτά μας έφυγαν. Με τις μονοκαλλιέργειες δεν έχεις εναλλακτική λύση, όταν μοιράζεις τα στρέμματά σου σε διάφορες καλλιέργειας από κάποιο κομμάτι θα βγάλεις χρήματα, κάποιο θα πάει καλύτερα από τα άλλα. Ο ηλίανθος μας έχει έρθει τα τέσσερα πέντε τελευταία χρόνια, πλέον δεν έχουμε ούτε ένα στρέμμα βαμβάκι στο χωριό, υπήρχε και εργοστάσιο στην περιοχή που έκλεισε. Τώρα είναι η περίοδος που κλείνουμε την σύμβαση για τον ηλίανθο, η τιμή παραγωγού είναι στα 35 λεπτά το κιλό. Το θετικό είναι ότι η εταιρεία με την οποία έχουμε σύμβαση μας πληρώνει εγκαίρως. Υπάρχει ένας μεσάζων στον οποίο παραδίδουμε την παραγωγή, αυτός έχει χώρους αποθήκευσης, από εκεί έρχονται τα φορτηγά της εταιρείας και τα παραλαμβάνει». Για σταθερό έσοδο μίλησε για την καλλιέργεια του ηλίανθου ο κ. Τσολάκης ωστόσο τόνισε ότι τα χρήματα δεν είναι πολλά: «τα έξοδα ενοικίασης είναι υψηλά, αν νοικιάζεις 50 – 55 ευρώ και βγάζεις 300 κιλά, καταλαβαίνεις πόσα χρήματα περισσεύουν», δήλωσε στον ΑγροΤύπο.

«Αυτή είναι περίοδος όπου οι χονδρέμποροι κάνουν τις συμβάσεις με τις εταιρείες» αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από την Ορεστιάδα κ. Γιώργος Καζακούδης. «Εμείς συγκεντρώνουμε την παραγωγή (τον Αύγουστο γίνεται η συγκομιδή) στην ΕΑΣ Ορεστιάδας και από εκεί πηγαίνει στις διάφορες εταιρείες μεταποίησης. Ο αγρότης θέλει να έχει το μέγιστο δυνατό κέρδος από κάθε του παραγωγή. Επειδή όμως δεν μπορείς να έχεις κάθε χρόνο την ίδια παραγωγή κάθε χρόνο, πρώτον γιατί δεν είναι καλό για το περιβάλλον και δεύτερον δεν σου αποδίδει οπότε αναγκάζεσαι και εναλάσσεις τις παραγωγές, είναι η λεγόμενη αμειψισπορά. Όσο περισσότερες παραγωγές υπάρχουν τόσο καλύτερα είναι για τον αγρότη. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια αρχίσαν οι παραγωγές και φεύγουν μία – μία, γιατί είναι ασύμφορο π.χ να παράγεις πλέον ζαχαρότευτλο, δεν συμφέρει να παράγεις βαμβάκι. Παλιότερα έβλεπες τους κάμπους της Λάρισας και της Ορεστιάδας που είχαν ποτιστικές υποδομές, πλέον ο αγρότης στρέφεται στον ηλίανθο γιατί έχει λιγότερα έξοδα. Σε σχέση π.χ με το καλαμπόκι που θέλει 7-8 ποτίσματα με δύο ποτίσματα με τον ηλίανθο είσαι εντάξει. Πιο παλιά η τιμή του ηλιάνθου είχε φτάσει τα 45 λεπτά, τα τελευταία χρόνια ξέρεις ότι θα πάρεις 35 λεπτά το κιλό αλλά τουλάχιστον υπάρχει φερεγγυότητα στις πληρωμές, μέσα σε ένα μήνα πληρώνομαι είναι αυτό που λέμε «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά.  Υπήρχαν και περιπτώσεις βέβαια ότι κάποιοι συνάδελφοι είχαν αντιμετωπίσει ζητήματα με την πληρωμή στο παρελθόν», συμπλήρωσε ο κ. Καζακούδης.

πηγή : agrotypos.gr