• Home
  • /Αγροτικά
  • /Ηχηρό ΟΧΙ από τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων ΟΣΔΕ για σύμβαση με την GAIA επιχειρείν

Ηχηρό ΟΧΙ από τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων ΟΣΔΕ για σύμβαση με την GAIA επιχειρείν

 

Κοινό μέτωπο που επιχειρεί να βάλει τέλος στις «υπόγειες διαδρομές» τις οποίες ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η υπόθεση του ΟΣΔΕ, δίνοντας σε κάποιους τη δυνατότητα να κερδοσκοπούν εις βάρος των χιλιάδων παραγωγών – υπόχρεων υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, διαμορφώνουν σε σημερινή συνάντηση στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), δηλαδή των μονάδων που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας.

Η συνάντηση συνεταιριστικών και ιδιωτικών φορέων (ΚΥΔ) της Τρίτης 28 Μαρτίου στις 11.30π.μ. σε ξενοδοχείο της πλατείας Καραϊσκάκη στην Αθήνα, κατάφερε να διαμορφσει ένα σοβαρό αντίβαρο πλέον σε αυτή την υπόθεση και αποτέλεσε ένα βροντερό «ΟΧΙ» στη σύμβαση με τον φορέα συντονισμού που υποδεικνύει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο οποίος απλώς λυμαίνεται, χωρίς κάποια άλλη αρμοδιότητα, το έργο του ΟΣΔΕ.

Οι εκπρόσωποι 200 περίπου πυλών που ένωσαν τη φωνή τους στην Αθήνα, απέρριψαν μετά από μια δίωρη επί μακρόν συζήτηση και τη δεύτερη σύμβαση που υπέδειξαν αργά το βράδυ της Δευτέρας 27 Μαρτίου οι «φίλοι της μηχανοπαρέας» και η οποία κινείται επίσης στη γνωστή λογική του… ότι αρπάξουμε, όσο έχουμε ακόμα τις πλάτες!

Υπεύθυνοι τεχνικών θεμάτων μέσα από σειρά εισηγήσεων κατάφεραν και «αποδόμησαν» τη λογική της ανωτέρω σύμβασης με τους παρευρισκομένους να διαφωνούν ξεκάθαρα με όλα τα βασικά ζητήματα που διέπουν τη σύμβαση. Η στάση τους φάνηκε να είναι σύμφωνη με τις κινήσεις και τη σύμβαση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όμως ξεκάθαρα διεμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν το φορέα τον οποίο το υπουργείο υποδεικνύει να τους συντονίσει, καθώς πρόκειται να «σταθεί απέναντί τους και ως ανταγωνιστής».

Μάλιστα, εκτός από τους τεχνικούς συμβούλους το λόγο πήραν και σειρά αγανακτισμένων εκπροσώπων πυλών οι οποίοι κατέδειξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην επαρχία και δήλωσαν ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τη στάση που κρατά το υπουργείο. Επανέλαβαν δε πολλάκις τη φράση «το ΟΣΔΕ γυρίζει σπίτι του» την οποία είχε αναφέρει ο Βαγγέλης Αποστόλου, ζητώντας να αποδειχτεί αυτή η φράση και με τις πράξεις του υπουργείου. Τόνισαν, ακόμη, ότι η υπογραφή αυτής της σύμβασης μπορεί να τους οδηγήσει να χάσουν τη δουλειά τους σε βάθος πενταετίας.

Κατάργηση του ρόλου του φορέα συντονσιμού ζητούν από το υπουργείο τα ΚΥΔ

Κατά τη συνάντηση οριστικοποιήθηκε και το περιεχόμενο επιστολής προς το ΥπΑΑΤ, με την οποία ζητούν την αντικατάσταση των συμβάσεων με νέες συμβάσεις που θα καταργούν το ρόλο του φορέα συντονισμού. «Σας καλούμε εντός προθεσμίας πέντε ημερών από σήμερα προβείτε σε ανάκληση των εν λόγω συμβάσεων και σε απλούστευση της διαδικασίας ελέγχου και πληρωμών, με την απευθείας σύναψη συμβάσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ και των ΚΥΔ χωρίς μεσάζοντες, που καταληστεύουν τον κόπο και τον ιδρώτα των Ελλήνων αγροτών», τονίζεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Γιώργος Ανέστης άσκησε δριμεία κριτική σε όλους τους εμπλεκόμενους με την αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση για το ΟΣΔΕ που επιδιώκεται να υπογραφεί με την GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε., και μεταξύ άλλων ανέφερε: «σήμερα ήρθαμε να διορθώσουμε την αδικία. Εδώ και καιρό προσπαθούσαμε να πείσουμε το ΥπΑΑΤ ότι η GAIA εισπράττει 8 εκατ. ευρώ χωρίς να προσφέρει κανένα έργο. Την ίδια στιγμή δημιουργεί συνεχώς προβλήματα στις συνεταιριστικές οργανώσεις. Τα χρήματα που εισπράττουν από εμάς τα χρησιμοποιούν για να μας συκοφαντήσουν. Μιλήσαμε στο ΔΣ σαν μέτοχοι που ήμασταν αλλά δεν μας έλαβαν υπόψη γιατί δεν έχουν καμιά δημοκρατική διαδικασία.

Ουσιαστικά δημιουργείται ένα κρατικοδίαιτο μονοπώλιο. Προσπαθούν να μπουν σε όλα τα προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης δημιουργώντας «εικονικές» υπηρεσίες. Έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν από την Copa – Cogeca να στείλουν εκπρόσωπο για να εκπροσωπήσει τους Έλληνες αγρότες.

Επίσης είχαμε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς αλλά είδαμε ότι προσπάθησε να μας φέρει εμπόδια. Δάνεια για αγρότες με επιτόκιο 8% είναι απαράδεκτα από τράπεζες που πάρει πολλά χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Σήμερα πρέπει να πάρουμε μια πολιτική απόφαση».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ο κ. Αποστόλου είπε ότι το ΟΣΔΕ πάει σπίτι του αλλά ουσιαστικά θα παραμείνει στον Πειραιά. Την σύμβαση την έχουμε αποδομήσει στην πράξη. Αν πάνε να μας την επιβάλλουν θα οδηγηθούμε στα δικαστήρια.

Αν μας πει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ότι δεν έχει τα ηλεκτρονικά συστήματα για να ανταπεξέλθει στο έργο του ΟΣΔΕ εμείς έχουμε έτοιμη πρόταση να του καταθέσουμε. Αν δεν δεχθεί την πρότασή μας ας κάνει νέο διαγωνισμό. Μια επιτροπή που θα εκλεγεί σήμερα θα πάει στο ΥπΑΑΤ, με σκοπό να βρεθεί λύση. Πρέπει να προλάβουμε ένα σκάνδαλο».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΦΑ Ιωάννης Φλωρίδης: «σήμερα μαζευτήκαμε εδώ να αποφασίσουμε για το δικό μας μέλλον γιατί κάποιοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς να μας ρωτήσουν. Θέλουν να μας κάνουν εισπρακτικές εταιρείες τρίτων. Άλλα ανακοίνωσε ο υπουργός στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου και άλλα λένε οι συμβάσεις που μας δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να υπογράψουμε».

Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «δεν θα μετατρέψουμε το ΟΣΔΕ σε εισπρακτικό μέτρο. Ρωτάμε και θέλουμε απάντηση από το ΥπΑΑΤ τι έργο προσφέρει η GAIA. Με 17 υπαλλήλους θέλουν να έχουν ετήσια κέρδη 8 εκατ. ευρώ. Αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ με 800 υπαλλήλους δεν μπορεί να κάνει δεν μπορεί να κάνει το έργο (του συντονισμού και ελέγχων) τότε έχουμε ένα ανίκανο κράτος. Μέχρι σήμερα ήμασταν ανεκτικοί αλλά δεν είμαστε βλάκες. Ξέραμε ότι η GAIA δεν θα συμβιβαζόταν με όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός. Αν ο κ. Αποστόλου θεωρεί ότι οι 17 εργαζόμενοι του φορέα είναι απαραίτητοι για το έργο του ΟΣΔΕ τότε εμείς δεν χρειαζόμαστε. Καλούμε να υπογράψουμε μια εμπορική σύμβαση χωρίς να υπάρχει κάποιο έργο. Οι «εργάτες» του ΟΣΔΕ είναι τα ΚΥΔ και οι εργαζόμενοί τους. Ας μας πει ο Υπουργός τι αγοράζουμε από την GAIA».

Αναφερόμενος στη σύμβαση των ΚΥΔ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε ότι «η συμφωνία αυτή θέλει να μας παρουσιάσει ότι υπάρχει λόγος ύπαρξης της GAIA. Εμείς ζητάμε να αποσυρθούν από τη συμφωνία αυτά τα σημεία για να προχωρήσουμε στην υπογραφή της σύμβασης. Εμείς ρωτάμε τον Υπουργό που οδηγούνται οι αιτήσεις των παραγωγών και γιατί χρειάζονται «ενσωμάτωση». Επίσης γιατί ο Φορέας Συντονισμού μπορεί να έχει πρόσβαση στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν είναι δυνατόν ο ΟΠΕΚΕΠΕ να μην μπορεί να κάνει ελέγχους. Ο Φορέας Συντονισμού (GAIA Επιχειρείν) και ο μεγαλομέτοχος του (NEUROPUBLIC AE) κάνουν μπίζνες με χρήματα των φορολογουμένων και των αγροτών. Δεν χρειαζόμαστε ούτε σεμινάρια ούτε άλλα «εργαλεία» από τον συντονιστή».

Τέλος ο κ. Φλωρίδης σημείωσε ότι «οι χειρισμοί που θα γίνουν δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο την λειτουργία των ΚΥΔ και για αυτό δεσμευόμαστε. Οι συσχετισμοί άλλαξαν και τώρα διεκδικούμε το δίκιο μας».

Συνάντηση στο υπουργείο

Η συνάντηση εξέλεξε επιτροπή η οποία στην συνέχεια επισκέφθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Νίκο Αντώνογλου, καθώς και τον νομικό σύμβουλο του υπουργού κ. Αποστολόπουλο, με τους οποίους είχαν ανταλλαγή απόψεων.

Όπως φάνηκε από τη συζήτηση υπήρξε πλημμελής ενημέρωση για την κατάσταση προς την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και ζητήθηκε από την επιτροπή να τους επιδώσει σήμερα το βράδυ ένα πλήρες υπόμνημα με τις θέσεις των ΚΥΔ, ώστε αύριο πιθανότητα να υπάρξει μια τετραμερής συνάντηση όλων των εμπλεκομένων (δηλαδή της επιτροπής, του ΥΠΑΑΤ, του ΟΠΕΛΕΠΕ και της GAIA Επιχειρείν) προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

 

πηγή: agronews.gr