• Home
  • /Αγροτικά
  • /Ισχυροποιούνται τα μπλόκα των Αγροτών σε όλη την Ελλάδα – δείτε βίντεο από όλα τα σημεία και τις εξελίξεις

Ισχυροποιούνται τα μπλόκα των Αγροτών σε όλη την Ελλάδα – δείτε βίντεο από όλα τα σημεία και τις εξελίξεις

Κεντρικά σημεία των μπλόκων που έχουν στηθεί είναι το Κάστρο στη Βοιωτία ,η Νίκαια, με 2.000 τρακτέρ, τα Τέμπη, με 1.000 τρακτέρ, τα τελωνεία σε Καστανιές και Κήπους, ο Προμαχώνας, το Νησέλι Ημαθίας, τα Κερδύλλια Σερρών, τα Νέα Μάλγαρα και το Τελωνείο Εξοχής. Συμβολικούς αποκλεισμούς πραγματοποίησαν οι αγρότες χθες και θα συνεχίσουν και σήμερα, ενώ το βράδυ θα γίνει μεγάλη σύσκεψη στα Τέμπη για τον ακόμα καλύτερο συντονισμό του αγώνα. Όπως επισημαίνει στο  o γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Στέλιος Βογιατζής, «εάν δεν καταλάβει η κυβέρνηση και δεν αποσύρει αυτά που σχεδιάζει, μέσα στα επόμενα βήματά μας θα είναι να κατέβουμε μαζικά στην Αθήνα μαζί με τα μηχανήματά μας. Σκληραίνουμε σιγά-σιγά τη στάση μας. Καταρχάς θα προχωρήσουν κάποια μπλοκ σε οριστικό κλείσιμο δρόμων. Η κάθοδός μας στην Αθήνα θα είναι το τελειωτικό μας χτύπημα κι εάν δεν τα αποσύρουν θα γυρίσουμε στα μπλόκα. Δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μας». Μάλιστα, ακόμα και οι οδηγοί των φορτηγών συνεδριάζουν σήμερα και από Δευτέρα σχεδιάζουν να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των αγροτών

 

 

 

Βοιωτία – Κάστρο

Οι αγρότες της Βοιωτίας κλιμακώνουν τον αγώνα τους και από το Κάστρο στέλνουν δυναμικό μήνυμα στη κυβέρνηση

Φθιώτιδα

 

Οι αγρότες της Φθιώτιδας κλιμακώνουν τον αγώνα τους και από την Ανθήλη στέλνουν δυναμικό μήνυμα στη κυβέρνηση.

Χθες οι αγρότες που πρόσκεινται στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων υπό τον Βαγγέλη Μπούτα έκλεισαν συμβολικά την εθνική οδό στο ύψος της Ανθήλης για περίπου μισή ώρα.Μάλιστα τα αίματα άναψαν για λίγο, με την επέμβαση όμως τον πιο ψύχραιμων, ο αποκλεισμός πραγματοποιήθηκε.

Στο ίδιο σημείο οι αγρότες του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου με συμπαραστάτες και άλλους συλλόγους του νομού ενισχύουν συνεχώς το μπλόκο και προειδοποιούν πως από σήμερα θα μεταφέρουν τα τρακτέρ στην εθνική.

 

 

Κατερίνη

Σε συμβολική κατάληψη της εφορίας Κατερίνης προχώρησαν χθες το πρωί εκατοντάδες αγρότες της Πιερίας, μετά από απόφαση που έλαβε την Πέμπτη το συντονιστικό τους στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο χώρο της ΔΟΥ, παρατάσσοντας τρία τρακτέρ και αναρτώντας πανό, απέκλεισαν την είσοδο του κτιρίου, ζητώντας από τους εργαζόμενους της εφορίας να σταματήσουν την εργασία τους για όσο διάστημα διαρκεί η κατάληψη.

 

Δεκαετία του ’90 θυμίζει η αερογέφυρα του νότιου κόμβου της Κατερίνης, όπου καθημερινά προστίθενται περισσότερα τρακτέρ, με τον αριθμό τους να ξεπερνά πλέον τα 500, παρατεταγμένα πάνω στην γέφυρα σε κοινή θέα από τα διερχόμενα οχήματα στη νέα Εθνική Οδό Κατερίνης-Αθηνών.Στο μπλόκο συμμετέχουν αγρότες από τον Λόφο, την Βροντού, την Καρίτσα, την Κονταριώτισσα, την Κατερίνη, το Λιτόχωρο, τη Κάτω Μηλιά, τη Ρητίνη, τη Λαγόραχη, την Καλλιθέα.

Κοζάνη

Νέο μπλόκο αγροτών συγκροτήθηκε στον κόμβο της Αγ. Κυριακής Βοΐου, μεταξύ των χωριών Μικροκάστρου και Καλονερίου, υπό το συντονισμό του Αγροτικού Συλλόγου Βοΐου.

Το ρεύμα από Κοζάνη προς Βέροια της Εγνατίας Οδού στο ύψος του Πολύμυλου έκλεισαν για λίγες ώρες οι αγρότες που έχουν «στρατοπεδεύσει» στο σημείο.

 

Ξάνθη

Στην Γέφυρα του Νέστου έστησαν το μπλόκο τους αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ξάνθης που ακινητοποίησαν τα οχήματά τους, όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει. Πρόκειται για δεκάδες τρακτέρ και παραγωγούς της περιοχής που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και δίνουν το παρών στις κινητοποιήσεις.Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν κατά την διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στην Ξάνθη, ενώ είχαν ήδη προαναγγελθεί εδώ και αρκετές ημέρες. Οι αγρότες όπως επισημαίνουν δεν πρόκειται να κάνουν πίσω εάν δεν αποσυρθούν τα μέτρα που αφορούν το ασφαλιστικό και την φορολογία των αγροτών και για αυτό αποφάσισαν να στήσουν μπλόκα με τα τρακτέρ τους.Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό οι διακοπές στην κυκλοφορία των οχημάτων θα είναι παροδικές, ενώ στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ξάνθης, Σάκη Λουκμακιά.

 

Καστοριά

Το μπλόκο το Άργος Ορεστικό συνεχώς ενισχύεται από τα γύρω χωριά. Σήμερα θα κατεβάσουν τα τρακτέρ τους και οι μηλοπαραγωγοί του Τοιχιού, μετά από συνέλευση που πραγματοποίησαν.

Τι έγινε χθες στο αεροδρόμιο: Τρακτέρ είχαν αποκλείσει χθες το αεροδρόμιο Αριστοτέλης του Άργους Ορεστικού. Επέτρεψαν στους επιβάτες της μεσημβρινής πτήσης από Αθήνα να αποχωρήσουν, όχι όμως και τις δύο βουλευτίνες του νομού, Τελιγιορίδου (ΣΥΡΙΖΑ) και Αντωνίου (ΝΔ).Τις κράτησαν “εγκλωβισμένες” για περίπου μισή ώρα και κατόπιν τις επέτρεψαν να αποχωρήσουν. Μαζί τους ήταν και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Μίμης Δημητριάδης.

 

 

Πέλλα

Με συμβολικούς αποκλεισμούς, αλλά κυρίως ενδυνάμωση των δυνάμεών τους συνεχίζουν την κινητοποίηση τους αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Πέλλας, οι οποίοι και έχουν στήσει μπλόκα στον κόμβο της Παραλίμνης, επί της εθνικής οδού Γιαννιτσών-Θεσσαλονίκης και στον κόμβο Μελισσίου, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους έστησαν νέο πυρήνα στον περιφερειακό δρόμο της περιοχής και συγκεκριμένα στον κόμβο Μανδάλου, όπως επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Τάσος Κυραλίδης.

Την Πέμπτη προχώρησαν σε κατάληψη του κέντρου των Γιαννιτσών, με περισσότερα από 200 τρακτέρ. Μάλιστα, πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη σε δύο υποκαταστήματα τράπεζας, μοιράζοντας φυλλάδια με τα αιτήματά τους. Μετά από δύο ώρες, τοποθέτησαν τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης, στο ύψος της Σερβικής γέφυρας, και προχώρησαν σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Έδεσσας – Θεσσαλονίκης για μισή ώρα. Μάλιστα, διαμηνύουν ότι αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς δεν σταματά να ενισχύεται το μπλόκο από αγρότες των γύρω περιοχών.

 

Χρυσούπολη

Ισχυροποιείται το μπλόκο του Γιάννη Πασαλίδη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων και Μελισσοκόμων. Χτες προστέθηκαν οι δυνάμεις του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Καβάλας, του Θέμη Καλπακίδη.

 

 

 

 

Κορινθία

Πάνω από 1.000 αγρότες είχαν κλείσει χθες το δρόμο πριν το Λέχαιο και διαδήλωσαν κατά του ασφαλιστικού. Ο Αγροτικός Σύλλογος Κορινθίας κάλεσε τα μέλη και «όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού να σηκωθούν από τα κρεβάτια και τους καναπέδες τους και να συμμετέχουν στα μπλόκα που θα στηθούν στο νομό».Το πρώτο μπλόκο στήθηκε στο ύψος των παλιών Σωληνουργείων Κορίνθου και το δεύτερο σήμερα στον Ισθμό.

 

 

 

Σέρρες

Οι αγρότες των Σερρών την Παρασκευή (22/1) το πρωί εν μέσω γιουχαρισμάτων έκαψαν την σημαία του ΣΥΡΙΖΑ και πέταξαν αυγά στο κτίριο, όπου εδρεύουν τα γραφεία του κόμματος.

Είχε προηγηθεί πανσερραϊκή αγροτική συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών (οι αγρότες δεν έφεραν τρακτερ, αλλά περίπου 20 φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα, με τα οποία απέκλεισαν τον δρόμο έξω απο το κτίριο) κι ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας που κατευθύνθηκε στο βουλευτικό γραφείο της Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά. Οι αγρότες που βρέθηκαν στο γραφείο της, έδωσαν συμβολικά στο προσωπικό μία καρτέλα με αυγά.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Εμπορίου (όπου συστεγάζεται και το γραφείο της βουλευτού κυρίας Σταμπουλή) όπου πέταξαν αυγά στο κτίριο και στη συνέχεια έκαψαν στο οδόστρωμα τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Mε δελτίο τύπου η βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή, (αποσιωπά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας μόνο συστάσεις στους αγρότες για απομόνωση ακροδεξιών προκλήσεων) από τη μια θεωρεί ότι οι «αστοχίες του σχεδίου που πρέπει να αλλάξουν έχουν γίνει κατανοητές» και από την άλλη επικροτεί ουσιαστικά τις ενέργειες των αγροτών, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «προσφέρουν στην κυβέρνηση ένα ακόμη όπλο για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές».

Δράμα

Χθες το μεσημέρι στη 13.00, αγρότες και κτηνοτρόφοι, κατέβασαν τρακτέρ στο κέντρο της πόλης της Δράμας, ενώ μίλησαν εκπρόσωποί τους στην πλατεία Ελευθερίας. Πολύ μεγάλη είναι η συμμετοχή στο μπλόκο των Κοκκινογείων, στο δρόμο για το Τελωνείο Εξοχής, όπου τα τρακτέρ ξεπερνούν τα 400. Χθες πραγματοποίησαν δίωρο αποκλεισμό του δρόμου, όπως έχει αποφασίσει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή. Ενισχύσεις έρχονται συνεχώς από το Κάτω Νευροκόπι.

Την Τετάρτη είχαν γίνει προσπάθειες να υπάρξει μπλόκο στη διασταύρωση Κεφαλαρίου και συγκεκριμένα στο σημείο των φαναριών στα μάρμαρα «Σκαρή».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Κ. Νευροκοπίου, Χρ. Τσέρνιο, «ως κύριο μέλημα του Νομού είναι το κλείσιμο του Τελωνείο της Εξοχής. Αυτό βέβαια, θα γίνει συντονισμένα και πανελλαδικά. Όταν αποφασιστεί να κλείσουν όλα τα τελωνεία και τα λιμάνια της χώρας, θα κλείσει και το δικό μας. Αποφασίσαμε να συντονιζόμαστε όλοι από κοινού για ένα στόχο, καλούμε και όλες τις κοινωνικές τάξεις, ήδη η ΑΔΕΔΥ έκανε μια κίνηση προς εμάς, ώστε να συντονιστούμε και να κάνουμε κάτι από κοινού.

Επίσης, θα βρισκόμαστε στις 28 τους μηνός στην έναρξη της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρίσκεται και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, και εκεί θα πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, χωρίς να τον αφήσουμε να πάρει τον λόγο.»

 

 

 

 

Κομοτηνή

Σε νέα συμβολική κατάληψη δρόμου, αυτή τη φορά πάνω στην Εγνατία οδό, προχώρησαν χθες το μεσημέρι οι αγρότες του νομού Ροδόπης. Η κινητοποίηση που ξεκίνησε γύρω στις 12 είχε διάρκεια δύο ωρών. Οι αγρότες ανέβηκαν με τα τρακτέρ τους στην Εγνατία, στο ύψος του δυτικού κόμβου της Κομοτηνής, τα παρέταξαν δεξιά κι αριστερά του οδοστρώματος και κατόπιν προχώρησαν στη διακοπή της κυκλοφορίας. Για την κίνηση αυτή είχε ενημερωθεί η Τροχαία, η οποία κατηύθυνε τους διερχόμενους οδηγούς στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, από τον Ίασμο μέχρι τον ανατολικό κόμβο της Εγνατίας.Στο μήνυμά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του δήμου Κομοτηνής, κ. Νίκος Κυριαζής, ζήτησε καταρχήν την κατανόηση του κόσμου για την ταλαιπωρία, που τυχόν υφίσταται από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, εξηγώντας ότι από μέρους τους υπάρχει η διάθεση αυτή να είναι όσο το δυνατό μικρότερη.

 

Χαλκιδική

Περισσότερα από 150 τρακτέρ έχουν παραταχθεί στον κόμβο τον Ν. Μουδανιών, με τον αριθμό να αυξάνεται καθώς συνεχίζουν να καταφθάνουν στο σημείο αγρότες από την κεντρική Χαλκιδική, καθώς και από το πρώτο και το δεύτερο πόδι, δηλώνοντας αποφασισμένοι να παραμείνουν στο σημείο μέχρι να αποσυρθούν τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Παράλληλα αποφάσισαν να κλείσουν συμβολικά το δρόμο προς Κασσάνδρα για μισή ώρα.Μιλώντας στο halkidikifocus ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής, Παύλος Γιαλαγκολίδης, δήλωσε: «Είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση αγροτών που έχω δει τουλάχιστον εγώ στη Χαλκιδική. Καλούμε όλους τους αγρότες του νομού να βγουν στους δρόμους και όλοι μαζί να δώσουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση».

Κουλούρα Ημαθίας

Στο πλευρό των αγροτών, μέχρι την τελική τους δικαίωση, δήλωσε από τον κόμβο της Κουλούρας και την μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών και κτηνοτρόφων της Ημαθίας και της Δυτικής Μακεδονίας, το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κώστας Καλαϊτζίδης.Το μπλόκο ενισχύθηκε χθες από αγρότες του Βελβεντού Κοζάνης. Αναμένεται να φτάσουν στον κόμβο της Κουλούρας αγρότες από τα Γρεβενά, την Φλώρινα και την Καστοριά προκειμένου να αποφασίσουν όλοι μαζί την ώρα που θα κλείσουν την Εγνατία Οδό.

 

 

Εύβοια

Στη Χαλκίδα και πιο συγκεκριμένα στο Μέγαρο της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας θα βρεθούν τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου με τα τρακτέρ τους οι αγρότες του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων προκειμένου να επιδώσουν το ψήφισμα τους στους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες.Η συγκέντρωση των τρακτέρ και των αγροτικών αυτοκινήτων θα πραγματοποιηθεί στα Ψαχνά στο Δημαρχείο, στην Τριάδα στην πλατεία και στον Πισσώνα στην πλατεία.

Γρεβενά

Συνεχίζονται και εντείνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στα Γρεβενά όπου οι αγρότες την Παρασκευή το απόγευμα, αφού πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, στη συνέχεια παρέταξαν τα τρακτέρ στον Ανατολικό κόμβο της Εγνατίας ενώ η Συντονιστική Επιτροπή, θα συνεδριάσει το πρωί του Σαββάτου για επανεκτίμηση της κατάστασης.

Έβρος

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, τα αγροτικά μηχανήματα είχαν παραταχθεί και στην Εγνατία Οδό στο ύψος του κόμβου του Αρδανίου.

«Δυστυχώς ο αγροτικός κόσμος σε όλη τη χώρα είναι οργισμένος και έχει βγει στους δρόμους. Θα πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι με αυτό το ασφαλιστικό και φορολογικό πρόγραμμα, δεν μπορεί να υπάρξει αγροτική παραγωγή, δεν μπορεί να υπάρξει Έλληνας αγρότης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτοκτηνοτρόφων Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής.

Στις 2:30 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε χωρίς εντάσεις ο συμβολικός αποκλεισμός του τελωνείου Κήπων, όπου υπήρχε διακριτική αστυνομική παρουσία.Τα αγροτικά μηχανήματα των αγροτών του νοτίου Έβρου βρίσκονται παραταγμένα σε απόσταση 100 μέτρων από το τελωνείο των Κήπων και θα παραμείνουν εκεί για όσες ημέρες διαρκέσουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς νωρίτερα υπήρξε αλλαγή στον αρχικό τους σχεδιασμό, που προέβλεπε τη δημιουργία «μπλόκου» στην Εγνατία Οδό, στον κόμβο Αρδανίου.

 

 

 

Αιτωλοακαρνανία

Μεγάλη αγροτική κινητοποίηση χθες στον κόμβο Κεφαλόβρυσου ενάντια στο προωθούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στη  φορολογία και στη γενικότερη πολιτική «αφανισμού του πρωτογενούς τομέα και των ίδιων των παραγωγών». Από πολλά μέρη της Αιτωλοακαρνανίας αγρότες με τα τρακτέρ τους συνέρευσαν στο Κεφαλόβρυσο στον κόμβο που ενώνεται η παράκαμψη Αγρινίου (Ιόνιας οδός) και η εθνική οδός. Εκατοντάδες αγρότες αναμένονται από την περιοχή του Αγρινίου, την παραχελωίτιδα, τη Ναυπακτία και άλλα μέρη όπου από τις περασμένες ημέρες υπήρξαν προσυγκεντρώσεις.

Πρέβεζα

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Γενάρη στις 11 το πρωί στο Φόρο στην Πρέβεζα, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας. Η κινητοποίηση στηρίχθηκε και από τη γραμματεία Πρέβεζας του Π.Α.ΜΕ. και τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται σε αυτό.Πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης, με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, η οποία κατευθύνθηκε προς τη ΔΟΥ Πρέβεζας όπου κατατέθηκε σχετικό ψήφισμα και κατέληξε στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ όπου έγινε παράσταση διαμαρτυρίας.Στο τέλος της κινητοποίησης οι παρευρισκόμενοι αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με επόμενο ραντεβού τη Δευτέρα 25 Γενάρη, στο Ζέφυρο στις 12 το μεσημέρι, όπου θα πραγματοποιηθεί μαζική κινητοποίηση με τρακτέρ και οχήματα.

Αλμυρός

Οι αγρότες της Μαγνησίας έμαθαν ότι ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης είναι στις φυλακές Ανηλίκων στο Αϊδίνι και κατόρθωσαν να συναντηθούν μαζί του την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου.Ο Υπουργός, δέχθηκε τους αγρότες εντός του χώρου των φυλακών και άκουσε τα αιτήματά τους. Οι αγωνιστές, δεν “μάσησαν” λόγω χώρου ή αξιώματος και ανέλυσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και αυτά που θα αντιμετωπίσουν αν ψηφισθούν τα νέα μέτρα.

Μεσσηνία

Πορεία στο κέντρο της Μεσσήνης πραγματοποίησαν αγρότες απ’ όλη τη Μεσσηνία. Οι αγρότες δηλώνουν ότι βρίσκονται σε πόλεμο, αν χρειαστεί “θα μπουν και στη Βουλή” ενώ είναι αποφασισμένοι να μείνουν στα μπλόκα και να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι η Κυβέρνηση να πάρει πίσω όλα τα μέτρα που προτείνει για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό νομοσχέδιο!.

πηγή : agro24.gr