• Home
  • /Αγροτικά
  • /Με μετατάξεις αγροεφοδίων στον υψηλό ΦΠΑ κατά πλειοψηφία τα μέτρα για τους δανειστές
Με μετατάξεις αγροεφοδίων στον υψηλό ΦΠΑ κατά πλειοψηφία τα μέτρα για τους δανειστές

Με μετατάξεις αγροεφοδίων στον υψηλό ΦΠΑ κατά πλειοψηφία τα μέτρα για τους δανειστές

Με νομοτεχνική βελτίωση, προσθήκη μιας σειράς προϊόντων και υπηρεσιών που φεύγουν από την κατηγορία του ΦΠΑ 13% και εντάσσονται στο 23%, που αφορούν κυρίως τον αγροτικό τομέα, πέρασε κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ.)», με ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 15 Ιουλίου στην ολομέλεια της Βουλής.

Με βάση τη νομοτεχνική βελτίωση, ΦΠΑ 23% επιβάλλεται επιπλέον στα καυσόξυλα, στις κηδείες, στα προφυλακτικά, στον βασιλικό, στο χαμομήλι, στο φασκόμηλο και στο τσάι του βουνού, στη ζάχαρη, στα ξύδια, στα εντομοκτόνα, στα ποντικοφάρμακα, στα μυκητοκτόνα και στα ζιζανιοκτόνα, στις σερβιέτες αλλά και στα αυτοκίνητα που είναι ειδικά διασκευασμένα για μεταφορά αναπήρων.

Επίσης, στο 23% μεταφέρονται οι υπηρεσίες των γραφείων κηδειών αλλά και η παροχή υπηρεσιών για την γεωργική παραγωγή.

Παράλληλα η αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2015 ενώ μετατίθεται για τον Οκτώβριο η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

Αντισταθμιστικά μέτρα για τον ΦΠΑ αγροτών

Απαντώντας σε διαμαρτυρία του βουλευτή της Ν.Δ Χρ. Σταικούρα επί του θέματος ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραδέχθηκε πως η μεταφορά ορισμένων προϊόντων και υπηρεσιών επηρεάζει τους αγρότες και ανέφερε πως θα γίνει προσπάθεια σε συνεννόηση με τους θεσμούς να υπάρξει κάποια επιστροφή φόρου ΦΠΑ ώστε αυτό να εξισορροπηθεί.

Απώλειες 39 βουλευτών για την κυβερνητική πλειοψηφία

Στους 39 ανήλθε ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν υπερψήφισαν – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – τη συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας.

 

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τη συμφωνία, ενώ έξι βουλευτές ψήφισαν «παρών». Η βουλευτής Αλεξάνδρα Τσανάκα ήταν «απούσα». Σημειώνεται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί σε 149 βουλευτές.

 

Συγκεκριμένα, καταψήφισαν οι βουλευτές Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Κώστας Λαφαζάνης, Ελένη Σωτηρίου, Σκούμας Αθανάσιος, Ηλίας Ιωαννίδης, Δημήτρης Στρατούλης, Μιχάλης Κριστιωτάκης, Γιάννης Σταθάς, Ραχήλ Μακρή, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμανατίδου, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στέφανος Σαμοϊλης, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Στάθης Λεουτσάκος, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Γιάννης Ζερδελής, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Θωμάς Κώτσιος, Ουζουνίδου Ευγενία, Δελημήτρος Κωνσταντίνος, Ζαννάς Ζήσης, Κώστας Λαπαβίτσας.

 

«Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές Χρήστος Καραγιαννίδης, Μπαξεβανάκης Δημήτριος, Μιχαλάκης Νικόλαος, Βασιλική Κατριβάνου, Ηρώ Διώτη, Βάσω Λέβα, ενώ απουσίαζε η Αλεξάνδρα Τσανάκα.

 

Αντίθετα δεν υπήρξαν απώλειες από την πλευρά του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ, ενώ συμπαγείς υπέρ του νομοσχεδίου για τη συμφωνία αποδείχτηκαν και οι Κ.Ο. της Ν.Δ., του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Στον αντίποδα ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα των δανειστών.

πηγη: paseges.gr