• Home
  • /Αγροτικά
  • /Οι θέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για τις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες: ΤΤIP, ETA, TISA, που αλλάζουν τον κόσμο (Video)

Οι θέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για τις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες: ΤΤIP, ETA, TISA, που αλλάζουν τον κόσμο (Video)

Οι διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες: ΤΤIP, ETA, TISA, όπως επισήμανε ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Γεώργιος Ανέστης, εισάγουν νέα δεδομένα στους τομείς της οικονομίας δημιουργώντας νέες προκλήσεις απειλώντας εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα υποδαυλίζοντας την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη εξαφανίζοντας τα πλεονεκτήματα των μικρότερων ή αδυνάτων οικονομιών.

Η τοποθέτηση του κ. Ανέστη έγινε κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών, την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, όπου πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς αναφορικά με τις εκτιμώμενες επιπτώσεις στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών.

Ειδικότερα για τον Γεωργικό τομέα της χώρας μας και της Ε.Ε., όπως τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, παρατηρούνται τα παρακάτω:

Απειλή για τη διατροφική ασφάλεια:

α) Θα επιτραπεί το εμπόριο γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και προϊόντων, που σήμερα είναι απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διατροφή των ανθρώπων.

β) Θα επιτραπεί η παραγωγή μοσχαρίσιου και αγελαδινού κρέατος από ζώα, για τη διατροφή των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί ορμόνες, όπως και χοιρινού κρέατος του οποίου η επεξεργασία έχει γίνει με χλώριο. Το ίδιο θα ισχύει και για τα πουλερικά. Αυτά προβλέπονται στη νομοθεσία των ΗΠΑ.

γ) Θα καταργηθεί η ενημέρωση με ετικέτες στα προϊόντα, γιατί θεωρείται εμπόδιο στην εμπορική τους διακίνηση

δ) θα περιορισθεί ή θα καταργηθεί η αρχή της προφύλαξης των πολιτών από επικίνδυνα προϊόντα

Απειλή για το περιβάλλον και τη γεωργία:

α) Θα περιορισθούν τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα βιολογικής παραγωγής και θα χαθούν οι τοπικές ποικιλίες και μαζί με αυτές τα ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας και ως εκ τούτου η βιοποικιλότητα.

β) Πολύ γρήγορα θα εξαφανισθεί η οικογενειακή γεωργία σε όφελος της βιομηχανοποιημένης.

γ) Θα τεθούν σε κίνδυνο οι ονομασίες προέλευσης των γεωργικών και αγροτικών προϊόντων.

δ) Θα τεθεί σε κίνδυνο η αρχή της προστασίας της υγείας, αφού θα επιτρέπεται η χρήση χημικών ουσιών.

ε) Θα αυξηθεί η παραγωγή αερίων διοξειδίου του άνθρακα, CO2.

ζ) Θα εξαφανισθούν πολύ γρήγορα οι παραδοσιακές αγροτικές περιοχές με την επικείμενη ομοιομορφοποίηση των γεωργικών εκτάσεων.

Καταλήγοντας ο κ. Ανέστης ανέφερε: «Επειδή στο παρελθόν ο Γεωργικός τομέας της Ε.Ε. έχει υποστεί παραχωρήσεις σε αντίστοιχες εμπορικές συμφωνίες προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο Βιομηχανικός τομέας, επιβάλλεται να διατηρηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Γεωργίας προστατεύοντας απόλυτα τα προϊόντα βιολογικής παραγωγής- προϊόντα ονομασίας προέλευσης και προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης, να διατηρηθεί η απαγόρευση στο εμπόριο γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και προϊόντων που αφορούν την διατροφή των ανθρώπων, όπως και να μην υπονομευτεί μέσα από το συνταγματικά θεσπισμένο σύστημα δικαιοσύνης η κυριαρχία των κρατών».

Η συνάντηση

Η διαβούλευση με κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς σε ό,τι αφορά τις εκτιμώμενες επιπτώσεις των εμπορικών διατλαντικών συμφωνιών, σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, ήταν το αντικείμενο της εν λόγω, 3ης κατά σειρά, συνεδρίασης της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών, υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής, κ. Νικολάου Βούτση.

Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν ήταν το σοβαρό έλλειμμα πληροφόρησης για τις προωθούμενες διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες, η ελεύθερη διάθεση των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων και η υγεία των καταναλωτών, οι συνέπειες στη βιοποικιλότητα και στο περιβάλλον, το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και οι προοπτικές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, η άρση των εμπορικών περιορισμών σε νέες αγορές αλλά και η ενίσχυση των προνομίων των πολυεθνικών εταιρειών.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν εκ μέρους των φορέων που εκπροσωπούν, κατά σειρά: η κ. Ελένη Αλευρίτου, πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, ο κ. Νικόλαος Κατσαρός, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας, ο κ. Νικόλαος Τσεμπερλίδης, πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, ο κ. Νικόλαος Βερνίκος, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ. Πρόδρομος Τσιαβός και η κ. Κατερίνα Μαργέλλου, πρόεδρος και διευθύντρια νομικής υποστήριξης –αντίστοιχα– του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ο κ. Θωμάς Κατσαδούρος, σύμβουλος επί διεθνών θεμάτων στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, η κ. Βασιλική Λούντζη, εντεταλμένη νομική σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, η κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, ο κ. Δημήτριος Καραγεωργόπουλος, γενικός γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ, ο κ. Δημήτριος Μπίμπας, επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΒΕΕ, ο κ. Γεώργιος Ανέστης, αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, και η κ. Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη για τις εκστρατείες της Greenpeace στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, ανοίγοντας τη συνεδρίαση αναφέρθηκε στις «μεγάλες κινητοποιήσεις πολιτών στη Γερμανία και αλλού για τα θέματα των διατλαντικών συμφωνιών και ιδιαίτερα για την ΤΤΙΡ, που βοηθούν στη συνειδητοποίηση της σοβαρότητάς τους», αλλά και στην «έλλειψη ωριμότητας και ετοιμότητας που διαπιστώνεται στο επίπεδο των κοινοβουλίων». Ο κ. Βούτσης επισήμανε ιδιαίτερα τη σημασία της ενημέρωσης και της κινητοποίησης των πολιτών, καλώντας τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες.

Για περισσότερα δείτε εδώ το βίντεο της συνεδρίασης: 

πηγή:paseges.gr