• Home
  • /Αγροτικά
  • /Συνεχίζονται τα προβλήματα με την πληρωμή των βοσκοτόπων, παράταση και βοήθεια από τους Περιφερειάρχες ζητά η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ

Συνεχίζονται τα προβλήματα με την πληρωμή των βοσκοτόπων, παράταση και βοήθεια από τους Περιφερειάρχες ζητά η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ

 

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με την πληρωμή του οφειλόμενου μισθώματος βοσκήσιμων γαιών για το 2016, το οποίο θα πρέπει να έχει καταβληθεί μέχρι το τέλος του 2017. Απομένουν λίγες ημέρες και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται «χαμένοι» στην γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους. Η «τεχνική λύση» σημαίνει ταλαιπωρία για τους κτηνοτρόφους και γνωρίζουν ότι αν δεν καταβάλλουν την οφειλή θα έχουν προβλήματα με τις ενισχύσεις του επόμενου έτους. Σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ ζητά την βοήθεια του πρόεδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος κ. Κώστα Αγοραστού. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Παύλος Σατολιάς «το πρόβλημα αντιμετωπίζουν κτηνοτρόφοι που η τεχνική λύση τους έδωσε βοσκοτόπια εκτός της Περιφερειακής Ενότητας που βρίσκονται. Όταν πάνε στον αρμόδιο δήμο και ζητούν να πληρώσουν την οφειλή τους εκείνοι δηλώνουν άγνοια».

Και προσθέτει: «Εμείς ζητάμε πρώτα να δοθεί παράταση στην πληρωμή. Στη συνέχεια θα πρέπει να δημιουργηθεί με την βοήθεια των Περιφερειαρχών μια ενιαία πλατφόρμα για όλη την Ελλάδα, όπου θα αναγράφεται σε ποιον ανήκει ο κάθε βοσκότοπος και το ποσό της οφειλής του. Επίσης ζητάμε να αναλάβει τις ευθύνες του ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η ΓΑΙΑ Επιχειρείν που έδωσαν αυτή την λύση και ταλαιπωρούν τους κτηνοτρόφους».

Η επιστολή της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, που εστάλη στον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος κ. Κώστα Αγοραστό και κοινοποιείται επίσης στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει ως εξής:

«Όπως πολύ σωστά είχατε ο ίδιος επισημάνει στη σχετική σύσκεψη με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, όταν παρουσιάσατε τον «οδικό χάρτη» για τα διαχειριστικά σχέδια βοσκοτόπων, προκειμένου οι Περιφέρειες να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο, πέραν των όποιων ζητημάτων άπτονται της κοστολόγησης, βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενιαίου χαρτογραφικού υπόβαθρου και, ασφαλώς, η υποβοήθηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν οι ίδιες οι Περιφέρειες, με την ειδική εφαρμογή που σε αρκετές περιπτώσεις έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες, μέσω της οποίας εφαρμογής μπορούν οι κτηνοτρόφοι να εντοπίσουν τα βοσκοτόπια τους, η γενικότερη σύγχυση παραμένει, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο για τους κτηνοτρόφους να «ψάξουν» σε όλες τις Περιφέρειες (εφ’ όσον υπάρχει η εφαρμογή) και να δουν που πρέπει να απευθυνθούν.

Φυσικά, ακόμη κι αν καταφέρουν να εντοπίσουν το που το απολύτως σαθρό μηχανογραφικό σύστημα του «αναρμόδιου» πλέον ΟΠΕΚΕΠΕ τους έχει εντάξει, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, με δεδομένο ότι αυτό απαιτεί τη μετακίνηση συχνά σε περισσότερες των δυο Περιφερειών.

Σε κάθε περίπτωση, κρίνουμε πως είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει παράταση, καθώς η προθεσμία της 29ης Δεκεμβρίου λήγει και εκατοντάδες κτηνοτρόφοι μοιάζουν χαμένοι στο λαβύρινθο μιας απίστευτης διαδικασίας, που, χωρίς τεκμηρίωση βοσκοϊκανότητας, θέτει σε κίνδυνο τις επιδοτήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Παράλληλα, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια ενιαία εφαρμογή για το σύνολο τη χώρας, ώστε οι κτηνοτρόφοι να μπορούν εύκολα και γρήγορα να εντοπίζουν το που η «τεχνική λύση» τους έχει κατατάξει και το τι πρέπει να κάνουν, που να απευθυνθούν, προκειμένου να απομακρύνουν τον κίνδυνο απώλειας των ενισχύσεων από τη νέα χρονιά.

Με απλά λόγια: Σε μια πλατφόρμα, με έναν αριθμό λογαριασμού, με το ΑΦΜ τους να βλέπουν τι έχουν και που και να μη χρειάζεται να εξαντλούνται σε αναρμόδιους υπαλλήλους αναρμόδιων υπηρεσιών, σε Δήμους και Περιφέρειες σε όλη τη χώρα και χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουν σε όλες τις επιμέρους εφαρμογές.

Με δεδομένο ότι η σχετική αρμοδιότητα ανήκει στις Περιφέρειες και λαμβάνοντας υπόψιν ότι η αποσπασματικές ενέργειες από κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά δεν έλυσαν το πρόβλημα, σας καλούμε να αναλάβετε την πρωτοβουλία για την υπό τη σκέπη της Ένωσης Περιφερειών, σε επίπεδο επικράτειας ανάλογη εφαρμογή».

από http://www.agrotypos.gr