• Home
 • /Αγροτικά
 • /Τι πρότεινε ο τσίπρας στους αγρότες .Στα μπλόκα οι αποφάσεις για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων

Τι πρότεινε ο τσίπρας στους αγρότες .Στα μπλόκα οι αποφάσεις για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων

Η θέσπιση αφορολόγητου 9.500 ευρώ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για το σύνολο όμως του εισοδήματός τους, περιλαμβανομένης και της βασικής ενίσχυσης που παίρνουν από την Ε.Ε., είναι η κύρια βελτίωση που εξασφάλισαν οι αγρότες που συναντήθηκαν σήμερα με τον πρωθυπουργό σε μια μαραθώνια συνάντηση 5 ωρών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι αγρότες ζήτησαν 24.000 αφορολόγητο όριο (12.000 από το εισόδημα και 12.000 από επιδοτήσεις). Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη φορολογική κατάσταση για το σύνολο των πολιτών και παρουσίασε πρόταση για αφορολόγητο όριο 9.000-9.500 ευρώ που αθροίζει επιδοτήσεις και καθαρό εισόδημα. Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσίασε ο πρωθυπουργός αυτό το εισόδημα αφορά το 80% των αγροτών.

Επίσης, πάλι σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσίασε, τους απέδειξε ότι σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση ο αγρότης που δηλώνει εισόδημα 10.000 ευρώ θα πληρώνει 1.000 ευρώ λιγότερα συνολικά για φορολογία και ασφάλιση απ’ ότι με το σημερινό καθεστώς. Αντίστοιχα, όποιος δηλώνει εισόδημα 15.000 ευρώ θα πληρώνει 400 ευρώ λιγότερα απ ότι το ισχύον σύστημα και με τον τρόπο αυτό κλιμακώνεται η μείωση της ελάφρυνσης.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, δεν υπάρχει αφορολόγητο για το εισόδημα, ενώ οι επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ δεν φορολογούνται.

Ασφαλιστικό

Οι αγρότες εξασφάλισαν επίσης την παραμονή του ΟΓΑ ως ανεξάρτητου οργανισμού μέσα στον Ενιαίο Φορέα, για μια μεταβατική περίοδο τουλάχιστον 5 ετών. Όσον αφορά το ύψος των ασφαλίστρων, θα υπάρξει άλλη μία κατηγορία κατ΄ επιλογήν, που θα πληρώνει ετησίως το 16% του εισοδήματος, και με το οποίο ασφάλιστρο ο αγρότης θα παίρνει οριακά την εθνική σύνταξη εφόσον έχει ασφάλιση 15 χρόνων τουλάχιστον. Από εκεί και πάνω θα «χτίζει» ανταποδοτικό μέρος. Όσοι επιλέξουν το 16% θα έχουν όμως και τη δυνατότητα μεταπήδησης στο 20% με εξαγορά, προκειμένου να βελτιώσουν την παροχή.

Παράλληλα προβλέπεται θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

Κόστος παραγωγής

Επιπλέον υπήρξε από τον πρωθυπουργό η παρουσίαση δέσμης μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής κ.λπ. το οποίο περιλαμβάνει:

 • Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον αγροτικό τομέα με μόχλευση πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και αξιοποίηση σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής περιουσίας ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας.
 • Την «κάρτα του αγρότη», με την οποία θα μπορεί να κάνει αναλήψεις και να χρηματοδοτεί τις εργασίες της εκμετάλλευσής του σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις που δικαιούται.
 • Αναδιοργάνωση μηχανισμού για έγκαιρο προγραμματισμό και καταβολή των πληρωμών
 • Παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον τομέα των εφοδίων.
 • Ρυθμίσεις σε συνεργασία με ΔΕΗ για φθηνότερο ρεύμα (νυχτερινό) διακανονισμούς και «έξυπνες» παρεμβάσεις για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από την αξιοποίηση των ΑΠΕ.
 • Παρέμβαση για νερό
 • Ίδρυση Φορέα Αξιοποίησης της περιουσίας του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων προκειμένου να στηριχθεί η αγροτική δραστηριότητα με παραχώρηση  σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς

Δήλωση κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη

«Η κυβέρνηση επεδίωκε και επιδιώκει τον απευθείας διάλογο με τους αγρότες. Η σημερινή συνάντηση είναι ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην συνάντηση εκπροσωπήθηκε η πλειοψηφία των μπλόκων και των αγροτικών κινητοποιήσεων και έγινε μια ειλικρινής συζήτηση.

Στους εκπροσώπους των αγροτών, καταστήσαμε σαφή την δέσμευση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των αγροτών, ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που είναι γνωστές σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Τα μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου, που παρουσιάσαμε στην σημερινή συνάντηση, αφορούν το σύνολο των αγροτών και των δραστηριοτήτων τους, με ισχυρή έμφαση στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Τα μέτρα αυτά είναι:

Για το ασφαλιστικό: 

 1. Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.
 2. Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.
 3. Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.
 4. Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

Για το φορολογικό:

 1. Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.
 2. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από την σημερινή.

Επίσης η κυβέρνηση παρουσίασε μια ακόμα σειρά μέτρων που στοχεύουν στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Τα μέτρα αυτά είναι:

 1. Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.
 2. Ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.
 3. Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.
 4. Άμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.
 5. Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
 6. Στήριξη των νέων αγροτών,  έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.
 7. Επιτάχυνση στης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του δημοσίου, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος πετρελαίου.
 8. Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η εξασφάλιση ρευστότητας με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και η μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 10%, ιδιαίτερα στον τομέα των εφοδίων.  Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κάρτας και για τους αγρότες που έχουν ανοιχτά δάνεια.
 9. Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ. Φραγμός στην διακίνηση προϊόντων με ανεξέλεγκτη έκδοση τιμολογίων αγοράς και στις απαράδεκτες –πολλές φορές επτάμηνες και οκτάμηνες- καθυστερήσεις πληρωμών.
 10. Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες. Κατ εξοχήν ωφελημένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες, που θα μπορούν να αφαιρούν από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής.
 11. Άμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού. Κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών. Δομές αυστηρού ελέγχου για να αποφευχθούν νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος που δυσφήμισαν τον συνεταιριστικό θεσμό.
 12. Συγκρότηση Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής, για την υλοποίηση πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, με την συμμετοχή των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.
 13. Ίδρυση Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και παραχώρησή της προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς,
 14. Υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
 15. Συγκρότηση συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.
 16. Ειδικό σχέδιο για ην στήριξη της κτηνοτροφίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την διατροφική επάρκεια. Την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την συμπληρωματική απασχόληση ιδιαιτέρα των κατοίκων των ορεινών περιοχών.
 17. Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την αειφορική διαχείρισή τους.
 18. Υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την αγροτική παραγωγή σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.
 19. Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού με στόχο την διατήρηση, αναπαραγωγής, εμπορίας και προώθησης του εγχώριου γενετικού υλικού.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την απόφασή της να στηρίξει με κάθε διαθέσιμο μέσον τον αγροτικό τομέα, στον οποίο αποδίδει καθοριστική σημασία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώξαμε –και αποδείξαμε ότι το εννοούμε-  ο διάλογος με τους εκπροσώπους των αγροτών, παρά την δύσκολη συγκυρία, να είναι παραγωγικός, ειλικρινής και αποτελεσματικός.»

Τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών

Αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, δύο εκπρόσωποι των αγροτών μίλησαν στους δημοσιογράφους, κάνοντας λόγο για «ουσιαστικό διάλογο» που είχαν με τον πρωθυπουργό, δίχως όμως να απαντήσουν στο πώς σκοπεύουν να κινηθούν από εδώ και πέρα, καθώς εξήγησαν ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν πρώτα οι γενικές συνελεύσεις των μπλόκων που εκπροσωπούν.

«Έγινε ένας ουσιαστικός διάλογος με τον πρωθυπουργό. Του παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας και το ίδιο έκανε κι εκείνος και για το ασφαλιστικό και για το φορολογικό και για το κόστος παραγωγής. Θα επιστρέψουμε στα μπλόκα μας και θα προχωρήσουμε σε γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουμε την περεταίρω πορεία του αγώνα», δήλωσε ο ένας εκπρόσωπος, ο Βαγγέλης Παπαγιαννούλης, ο οποίος εκπροσώπησε τα 39 μπλόκα που είχαν στείλει επιστολή στο Μαξίμου στις 10 Φεβρουαρίου.

Ερωτηθείς εάν τους ικανοποίησαν οι προτάσεις της κυβέρνησης, παρέπεμψε στις συζητήσεις που θα γίνουν στις γενικές συνελεύσεις. «Μετά τις γενικές συνελεύσεις», απάντησε.

Εκπροσωπώντας τα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου, όπως είπε, ο Τσιοτίνας Αθανάσιος, δήλωσε ότι «έγινε ένας διάλογος επί των προτάσεων μας με τον πρωθυπουργό, πήραμε τις προτάσεις της κυβέρνησης, συζητήσαμε όλα τα θέματα που είχαμε δώσει εμείς και μεταβαίνουμε στα μπλόκα μας για τις γενικές συνελεύσεις».

Στο ερώτημα εάν τους ικανοποιούν οι προτάσεις της κυβέρνησης είπε ότι αυτό θα το αποφασίσει ο καθένας συνάδελφος τους που είναι στα μπλόκα τους, ενώ για το εάν είναι πιο αισιόδοξοι ή πιο απαισιόδοξοι μετά τη συνάντηση, είπε ότι «πρέπει να τα ζυγιάσουμε όλα παρέα».

πηγή: agro24.gr