• Home
  • /Αγροτικά
  • /Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για την αξιολόγηση – οι αλλαγές για τους αγρότες

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για την αξιολόγηση – οι αλλαγές για τους αγρότες

Ψηφίστηκε χθες το βράδυ το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης από την Ολομέλεια της Βουλής. Ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 153 υπέρ, 145 κατά και δύο απουσίες (Άδωνις Γεωγιάδης από Ν.Δ. και Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι).

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου απουσίασε κατά την πρώτη ανάγνωση του καταλόγου, εισήλθε στην δεύτερη ανάγνωση και δήλωσε ότι ψηφίζει υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής, αλλά καταψηφίζει τα άρθρα που αφορούν το Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και την τροπολογία για τον «κόφτη». Έτσι τα συγκεκριμένα άρθρα εγκρίθηκαν με 152 ψήφους.

Λίγο μετά τη μια το βράδυ, η κ. Κατριβάνου, με ανάρτησή της στη σελίδα της στο Facebook, ανακοίνωσε την παραίτησή της από βουλευτής. Στη δήλωσή της η κ. Κατριβάνου κάνει λόγο για «διαρκή επιτροπεία» αλλά και για πολιτικά αδιέξοδα, αφού, όπως γράφει, αδυνατεί να σκεφτεί οποιαδήποτε εναλλακτική.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασε τις αντοχές της αλλά και τις αντοχές του Μαξίμου. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει «επικίνδυνη» την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, είχε ταχθεί υπέρ των αλληλέγγυων που δραστηριοποιούνταν στα ελληνικά νησιά, σε Ειδομένη και Πειραιά και είχε χαρακτηρίσει ντροπή τις συνθήκες διαμονής των μεταναστών στην Κόρινθο.

Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι είχε εκφράσει διαφωνίες για τον «κόφτη» ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ ή στην Κ.Ο.  περίμενε τη χθεσινή εξέλιξη αφού η κυβερνητική πλειοψηφία, έστω «με βαριά καρδιά», θεωρούνταν δεδομένη.

Αύριο η συμφωνία;

Σε κάθε περίπτωση ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης μεταβαίνει σήμερα στο EuroworkingGroup και ο ΥΠΟΙΚ Ευκ. Τσακαλώτος αύριο Τρίτη στο Eurogroup έχοντας στις αποσκευές τους το πολυνομοσχέδιο.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο πρωθυπουργός προκειμένου να περάσει το ν/σ απέσυρε τη διάταξη για το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων των ένστολων και της αναδρομικής παρακράτησης της κατάργησης του ΕΚΑΣ.

Παράλληλα ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικού ταμείου (Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης) από την υπέρβαση των πλεονασμάτων αφού με βάση τη συμφωνία κάθε ένα ευρώ υπέρβασης επιτρέπει να δώσει 30% για ληξιπρόθεσμα χρέη, 30% στο χρέος και 40% σε κοινωνικό μέρισμα. Το Ταμείο θα ξεκινήσει φέτος με 700 εκατ. ευρώ ενώ σε αυτό θα προστεθούν και έσοδα που δεν έχουν υπολογιστεί, όπως αυτά από τις τηλεοπτικές άδειες, την πάταξη του λαθρεμπορίου αλλά και τη φοροδιαφυγή.

Σε πρώτη φάση θα χρηματοδοτηθεί ενίσχυση του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση αλλά και προγράμματα για την απασχόληση.

Τι ψηφίστηκε για τους αγρότες

  • Επαγγελματίας αγρότης θεωρείται, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, αυτός που έχει γεωργικά εισοδήματα κατά τουλάχιστον 50% του συνολικού εισοδήματός του (άρθρο 65 παρ. 1)
  • Η έκπτωση φόρου (αφορολόγητο) θα ισχύει από τα εισοδήματα του 2016 μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (άρθρο 44 παρ. 3)
  • Εάν κάποιος έχει εισόδημα από ατομική επιχείρηση που εντάσσεται στον ΟΓΑ, αλλά και από γεωργική δραστηριότητα, τότε η έκπτωση φόρου (αφορoλόγητο) θα ισχύσει μόνο για το μέρος του εισοδήματος που προέρχεται από τη γεωργική δραστηριότητα (άρθρο 44 παρ. 3)
  • Αλλάζουν οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για φυσικά πρόσωπα, καθώς και ο συμπληρωματικός συντελεστής για παραγωγική γη, που ανήκει σε ατομικές επιχειρήσεις και ορίζεται σε ένα τις χιλίοις ή 0,1% (άρθρο 50 παρ. 2)
  • Την εκκαθάριση της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. αναλαμβάνει η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
  • Από την 1η Ιουνίου, όπου ισχύει ΦΠΑ 23% (π.χ.. γεωργικά εφόδια), ο συντελεστής αυξάνεται σε 24% (άρθρο 52 παρ. 1)
  • Αυξάνονται τα τέλη ταξινόμησης για όλα τα Ι.Χ., επαγγελματικά και αγροτικά

 

Ολόκληρο το ψηφισθέν κείμενο, με τις τελευταίες αλλαγές, εδώ

πηγή : agro24.gr